tvättbjörnar

Tvättbjörnar i Ungern, nu sedda i naturen

Vi hör allt oftare talas om främmande varelser som dyker upp i vårt land. Invasiva arter kan sprida sig snabbt, tränga undan inhemska djur och orsaka mycket allvarliga skador på djurlivet. En av dessa arter är tvättbjörnen, som hör hemma i Amerika, och ett frilevande exemplar har redan fångats in nära Sopronkövesd.

Hur kom tvättbjörnen till Europa?
Tvättbjörnar introducerades först på 1920-talet, främst för sin värdefulla päls. Eftersom naturen alltid hittar vägar runt dem började djuren, som till en början levde i fångenskap, snart föröka sig i naturen. I Tyskland finns det nu upp till en halv miljon tvättbjörnar och de orsakar allvarliga skador.

Tvättbjörnar är allätare och lockas till människors närhet på grund av det överflöd av mat som finns i stadsmiljöer. De orsakar skador genom att inte bara angripa husdjur och boskap, utan också genom att ge sig på skyddade djur. I Tyskland har skyddade sångfåglar redan dödats av tvättbjörnar.

Hålla tvättbjörnar hemma
Sedan 2010 är det officiellt förbjudet att hålla tvättbjörnar som husdjur i hemmet, liksom att föda upp och handla med dem. Trots detta finns det fortfarande gott om tvättbjörnar till salu. Enligt experter är den största faran med att hålla tvättbjörnar i hemmet att de kan reproducera sig mycket snabbt om förhållandena är de rätta.

Det finns en ständig strävan att fånga in vilda tvättbjörnar, eftersom djurparker och djurparker kan ge dem lämpliga förhållanden utan att äventyra vilda djur. Om du stöter på ett frilevande exemplar, som till exempel flyttar in på din vind, ska du kontakta din lokala jaktförening eller nationalpark.

Ta reda på varför tvättbjörnar skulle vara populära som hobbydjur i videon nedan. Det är ett riktigt skämt, men för närvarande riskerar den som håller en tvättbjörn som husdjur i sitt hem inte bara konfiskering, utan kan också få dryga böter.

Intressanta fakta om tvättbjörnar

 • Även om de rengör sin mat har björnar inget med det att göra. De är sin egen typ av rovdjur.
  Tvättbjörnar är vanligtvis 60-95 cm långa, med en svans på 20-40 cm och en kroppsvikt på i genomsnitt 6-7 kg, men varierar från 2-10 kg. Det mesta av massan är lagrat fett, särskilt hos djur som lever i kallare klimat. Könen är identiska, även om hanarna är något större.
 • Deras päls är gråbrun, med en vitaktig nyans på ventralsidan. Den svarta och vita ringstrimman på svansen och den svarta masken över ögonen är karakteristiska och ger djuret ett skurkaktigt utseende i miniatyr, ofta med ett riktigt fräckt smygande utseende. Huvudet är rävlikt, nosen och öronen spetsiga och de femfingrade tassarna extremt fingerfärdiga.
 • Dess starka klor är bra för att klättra i träd – den föredrar att ta sig upp i luften om den är i fara. Den kan överleva mycket kraftiga fall tack vare sin tjocka päls och sina fettkuddar.
 • De är ensamma nattdjur och tillbringar vanligtvis dagen ihopkurade för att vila.
 • Allätare: de äter gärna frön, frukter och även nyttoväxter, men de äter också insekter, små trådar och ägg. Det senare är ett hot mot fågellivet.
 • Den utnyttjar också närheten till människor: den söker vanligtvis igenom skräp, ibland välter den behållare för att leta efter olika rester och annan kasserad mat. Flera individer kan samlas på en rik matplats. Den griper tag i födan och för in den i munnen med sina skickliga framtassar och rengör den ibland.
 • Den rör sig vanligtvis i en behaglig takt på marken, men när den har ”bråttom” kan den springa i hastigheter på upp till 25 km/h.
 • De första exemplaren i Europa släpptes ut i skogarna i Mosel 1934 av Hermann Göring, chef för Reichsforstamt, i syfte att utöka faunan i riket.
 • Det första frilevande exemplaret sköts i Ungern 1998, och sedan dess har 2-5 exemplar skjutits varje år.

Källan till vår artikel är onlinetidningen naturahirek.hu, där du också kan läsa en hel del intressanta fakta.